Nordkapp til Lindesnes på under 30 dager

Et galskapens prosjekt

(Artikkelen er opprinnelig publisert i Runner’s World utg. 1 Januar 2021)

«Ren og skjær galskap». «Dette er kokko». Typiske tilbakemeldinger på mine prosjekter. Om det så er å løpe rundt og rundt i 24 timer, eller å løpe 100 km med kun øl næring eller å løpe til tærne blir blå tennisballer. Reponsen er stort sett den samme. En blanding av hoderisting, undring men også av nysgjerrighet og beundring. Folk har alltid latt seg fasinere av kontrollert galskap. Av Peer Gynt. Eventyreren. Vandreren.

For min del er det spesielt to skikkelser som representerer denne urnorske galskapen.

Galskapens forbilder

En av dem er Ole Olsen «Pilt Ola» Songesand (1779–1858), født på en gård i Lysefjorden. Av hans mange «prosjekter» er det spesielt ett som utmerker seg. Dette var under utvandringsperioden. I 1825 skulle båten «Restaurationen» legge ut fra kai i Stavanger med emigranter til Amerika. Pilt Ola kunne være med, men han mente det gikk like fort å gå. Som sagt. Han begynte å gå østover, og kom til Beringstredet (som skiller Russland og Alaska) før han snudde. Turen tok syv og et halvt år. Fasinerende! Heftig! En annen stor inspirasjonskilde er Mensen Ernst (1795–1843). Han blir regnet som tidenes aller beste langdistanseløper. Av alle hans prosjekter er det spesielt Istanbul–Calcutta tur-retur på 61 dager, og ikke minst Paris–Moskva på som imponerer mest. Det sies at han løp på utrolige 14 dager, som tilsvarer cirka 200 kilometer per dag. Hva var drivkraften deres? Var det bare en søken etter frihet, eventyr, det å komme seg bort, eller var det noe større? For mange er dette rent vanvidd, helt uforståelig.

Løypa/overnatting/utstyr

Om bare noen få måneder tar jeg fatt på mitt hittil største og mest dristige prosjekt. Fallhøyden er stor. Den 1. juli begynner jeg å løpe fra Nordkapplatået. Innen 30 dager er planen å ta på Lindesnes fyr (har dårlig tid, kan ikke ta mer permisjon fra jobben). Total distanse er omrking 2600 kilometer. Lengste etappeblir 127 kilometer og korteste 69 kilometer. Løper med sekk på ryggen og følger raskeste vei, som betyr løping ofte langs tungt trafikkerte bilveier. Klarer jeg målet mitt, blir dette ny verdensrekord. Gjeldende rekord er 42 dager satt av Erik Nossum i 2010 med følgebil. Mitt løp blir et Guinness World Record-forsøk under kategorien «Fastest Journey from North Cape to Lindesnes (on foot)», og jeg må følge deres regler når det gjelder sporbarhet, tracking og synlighet. I tillegg blir dette et self-supported FKT-forsøk (Fastest known time), der «self-supported» betyr at jeg ikke har lov til å ha følgebil, ikke kan motta hjelp langs løypa og har ikke lov til å ha medløper fra start til mål. Men om noen stikker innom og løper med meg, så er det både veldig hyggelig, og også nødvendig om jeg skal klare dette. Jeg kommer til å løpe med trackere slik at alle hele tiden kan følge med på kartet hvor jeg er. Overnatting blir hovedsakelig på hotel og noen steder campinghytter. Opprinnelig plan var å ta med telt, sovepose og liggeunderlag, og sove «litt der det passet seg». Ser at dette ikke ville fungert. Restitusjon og god søvn blir ekstremt viktig på dette prosjektet. I tillegg betyr det mye å få ned vekten på sekken. Målet er under fire kilo. Jeg kommer til å ha tre droppbager. Hver syvende dag, hver fredag, ligger det en bag klar for meg på neste stoppested, som jeg har sendt opp på forhånd. I bagen vil det ligge nye sko, nye klær, litt ekstra godteri og noen kort eller brev fra ungene. Det vil gå med fire par sko.

Sanntidsbetraktninger

Sosiale medier vil bli hyppig brukt på turen. Hver dag blir det direktesendinger i tillegg til bilder og tekst. I alt det krevende, håper jeg samtidig å kunne gripe litt av livets mysterier, å kunne filosofere og tenke fritt. Og møter med mennesker og deres historier. Enten i farta, eller sittende på en veikro med en øl. Denne turen handler ikke bare om å løpe fra A til Å. Dette handler om så mye mer. Hele prosjektet har på en uforklarlig måte «tvunget» seg selv frem der jeg har hatt et behov for å løpe lengre og lengre. Dette universet er noe jeg vil dykke enda dypere inn i. Sammen med illustratør Nanna Guldbæk er det laget en karakter og et grafisk univers til prosjektet. Denne figuren vil følge meg på hele turen. Blir spennende hvilken retning dette tar. Kanskje ender alt opp i en bok? Som en kombinasjon av sanntidsbetraktninger og modnere ettertanker.

Økonomi

Dette blir ingen billig løpetur. Har et budsjett på omkring NOK 200 000. Hovedkostnaden er overnatting, mat, permisjon. For å dekke dette, tilbyr jeg en «crowdfunding» samt å selge det inn hos kommersielle aktører, som hoteller og matkjeder som vil støtte og delta på litt galskap.

Opptrening

Et så stort prosjekt forutsetter årevis med lang og fokusert trening. For tiden trener jeg mot et 24 timersløp i februar i tillegg til VM i mai. Dette er perfekt oppkjøring til utfordringen i juli. Det er forholdsvis rolig tempo, det er løping med lange dager og det er en tøff utfordring for kroppen med tanke på næring, kontinuitet og belastningsskader. Hvis jeg i tillegg legger til trening med sekk, samt utvidet fokus på styrke — så har jeg gjort det jeg kan

Familien

Men hva med ungene? Som alenefar til to barn på ni og elleve år, er et slikt prosjekt naturligvis en utfordring. Planen er at de skal være igjen hjemme i to uker sammen med farfar, deretter kommer farmor og tar dem med til Sandefjord for å besøke fetter og kusine. Den siste av de fire ukene blir de hos besteforeldrene i Trondheim. Vi har pratet om det, men tror ikke de har reflektert så mye over hva det «egentlig» innebærer. Kanskje jeg får flydd dem inn et sted så vi kan møtes underveis.

Skap galskap

Tilbake til begynnelsen. For de fleste har livet for lite galskap. Som sorte tær i Gloucester eller at jeg sovnet av trøtthet med hodet på en stol i Måndalen. Dette vil mange være en del av — uten å gjøre det selv. Hvis man skreller av alt det fysiske omkring, så står man igjen med kjernen: en mann som skal løpe ekstremt langt på kortest mulig tid. Og han har ikke noe godt svar på hvorfor. Dette er vanskelig å beskrive med ord. Dette er utenfor tid og sted. Jeg ser veldig frem til bindeleddet mellom den ytre konkrete oppgaven, og den drømmende verdenen i fantasien. Her kommer vi tilbake til Pilt-Ola og Mensen Ernst. Vi har alltid latt oss fasinere av ville påfunn. Det som jeg skal ut på nå, er ekstremt vilt. Helt der opp med disse gutta. Hos mine forbilder. Håper dere har lyst til å følge med på turen, på sosiale media, med fundraising, med løping eller en prat langs løypa. Og la oss bruke dette indre universet og Nannas karakter til en større forståelse

Principal consultant at SYSCO and ultra runner. About my life, death, running.

Principal consultant at SYSCO and ultra runner. About my life, death, running.