ALT ER FLYKTIG, OG VI ER ALLE I BEVEGELSE. MITT NORGE PÅ LANGS-PROSJEKT ENDRER SEG HELE TIDEN. ALT ER EN MODNING.

«Jeg har en tanke surrende i hodet som jeg bare må lufte. I forbindelse med kreften og alt det der … så føler jeg en trang til å gjøre noe «ekstremt», en trang til å oppleve en langvarig smerte eller rett og slett komme nærmere sjelen, hvis du skjønner. Har tenkt mye på å løpe Nordkapp til Lindesnes (ca. 2520 km).»

(Tidligere publisert i Runner’s World Norge nr. 2 / 2021)

Illustrasjoner: Nanna Guldbæk.

Starten

Dette skrev jeg i midten av mai 2019 til min coach Sondre Amdahl. Han var utelukkende positiv, men smurte i tillegg på et lag av realisme. I løpet av 2019 kom denne surrende tanken frem og tilbake i ujevne perioder. Jeg drømte meg rundt og så for meg at jeg løp alene i mørket og kikket på stjernene. Jeg skulle ha en sekk på ryggen, jeg skulle ha med sovepose og telt. Sove i veikanten. Og jeg skulle møte mennesker. Som Askeladden. Vi skulle sitte i natten og snakke om livet og døden. Drikke øl. Og så skulle jeg løpe videre neste dag. Alene. Slik gikk 2019. Jeg levde i denne boblen der jeg løp under stjernene og i kontakt med Gud. I begynnelsen av 2020 forsvant tanken litt. Mistet litt av eventyret. Kanskje jeg var redd? Hadde jeg begynt å miste troen? Jeg vet ikke hva som skjedde. Men tanken på å løpe Nordkapp/ Lindesnes forsvant litt. Tidligere var det ikke en eventuell rekord som var det viktigste (den tok jeg bare som en oppbygging av eventyret). Det viktigste var å kjenne på livet og å kunne løpe seg inn i sjelen for å komme lettere i kontakt med mitt innerste. Utover i 2020 kom jeg i en indre konflikt mellom mitt «eventyr» og et «rekordforsøk». Mellom frihet og alvor. Noe endret seg for hver uke. Det flyktet hit og dit, og dro seg etterhvert i én retning. Mitt behov for å «oppleve en langvarig smerte eller rett og slett komme nærmere sjelen» ble mindre og mindre viktig for meg. På den tiden hadde mitt sorgarbeid etter Camilla kommet lengre i prosessen. Jeg løp ikke lengre «for å kunne klare å leve». Nå løp jeg for å vinne. For å bli best. Og for å ta rekorder. Og jeg løp fordi jeg rett og slett likte å løpe. Det gjorde meg godt.

Endring

Mitt Norge på langs-prosjekt endret karakter. Jeg innså at eventyret om å løpe under stjernene og drikke øl og snakke om følelser, var en fantasi. En fin tanke som fungerte der og da, og som var viktig for meg. Da hadde jeg et eventyr å se frem imot. Mitt Soria Moria slott der borte i det fjerne (som jeg kanskje visste at jeg aldri ville klare å nå). I ettertid innser jeg at et slikt prosjekt ikke ville fungert. Ihvertfall ikke i den formen. Hva er det jeg egentlig vil? På slutten av 2020 brevvekslet jeg mye med Erik Nossum (det er han som har rekorden på Norge på langs). Lange «samtaler» der vi diskuterte frem og tilbake. Det som alltid hang igjen var «motivasjon». Hvis du ikke har en sterk nok indre motivasjon, er det ikke noe poeng å prøve. Etter disse samtalene kjente jeg at noe skjedde. Den indre gløden kom tilbake. Som en modnere tanke. Ideen hadde vokst og tatt en annen en form. Jeg kunne nærmest bare ta den ned. Den var blitt transformert. Tanken nå var først og fremst å sette rekord, og ikke et eventyr. Det ga meg ny lyst, og jeg begynte å arbeide på prosjektet igjen. Fikk en ny giv, lagde liste med utstyr kikket på kart, begynte å tenke stort.

En ny endring

Helt i begynnelsen av 2021 ble det en drastisk endring i prosjektet. Fokuset nå var å optimalisere alt jeg kunne. Jeg bestemte meg derfor for å droppe overnatting i telt, og heller sjekke inn på hotell (det å spare to-tre kilo i sekken vil være en ekstrem fordel når man løper nesten 100 kilometer om dagen). Nå følte jeg at jeg var på vei. Jeg skulle fremdeles løpe med sekk på ryggen. Jeg skulle ha friheten til å være alene. Altså, litt av kjernen fra det opprinnelige eventyret var der. Men igjen følte jeg at noe manglet. Da jeg plutselig fikk beskjed fra Guinness Book of World Records at de ikke vil godkjenne dette som en eventuell rekord, mistet jeg lysten på alt. Men så tenkte jeg, faen heller, det er jo ikke derfor jeg løper. Jeg løper for å ta en verdensrekord. Og jeg løper for å vise verden at jeg, og da alle, kan komme tilbake, uansett hva som blir kastet på deg.

Siste endring

Jeg hadde lange samtaler med meg selv. Følte jeg måtte vri litt på prosjektet. Løsningen ble å gå ALL-IN med bobil. Altså kjøre et opplegg med full support. Overnatting og mat i bobilen. Med kameraer, streaming, liv og røre. Og ikke minst sosialt. Føler at dette var et ekstremt riktig valg. Et fint kompromiss. Utrolig hvordan drømmer kan modnes. Fasinerende med slike prosesser. I starten ville denne løsningen vært utenkelig. Det vil tatt fra meg all friheten og min «vandring» som var grunnen til at jeg i det hele tatt begynte å løpe. Nå er det fullt fokus. Nå er det realisme, kraft, alvor, men samtidig sosialt. Og heldigvis har jeg illustratør Nanna og hennes figurer, som en skygge av mitt tidligere jeg, som fremdeles vil være med på reisen. De er også i endring. Og jeg vil under prosessen frem til løpet, men ikke minst under løpet, ta god tid til å snakke med disse. Jeg ser ikke noen motsetning i at det nå har blitt mer realisme i prosjektet og det å miste det romantiske.

Utfordringer

Etter hvert som tiden har gått, innser jeg mer og mer at det å løpe 2550 kilometer på under 30 dager blir umenneskelig hardt. (Jeg trodde faktisk ikke det før). Her må jeg ta frem mitt aller ytterste,og jeg må få til en trening i forkant som jeg aldri tidligere har gjort. Toget er i gang og kan ikke stoppes. Og det er jeg glad for. Er ekstremt motivert for oppgaven. Og innser nå for første gang at jeg faktisk kan feile. Det gir en nerve. Heldigvis har jeg mange kloke mennesker rundt meg. De er glade for at prosjektet har fått den formen det nå har fått. (Jeg tror mange av dem visste at det ville ende slik. Men de skjønte at dette var en modning. En prosess. Hvis de skulle mene for mye for tidlig, kunne hele prosjektet kollapset).

Utfordringene

Nå er det alvor, og fokuset er å klare målet. Jeg har innsett at dette blir min største utfordring noensinne, og jeg har forstått at jeg trenger all hjelp og støtte. Jeg står midt i kjernen og har problemer med å se farene. Har derfor spurt noen av mine ressurspersoner om hva de ser på som mine tre største utfordringer. Dette er hva de svarte.

Eirik Nossum

Nåværende rekordholder Norge på langs, satt i 2010.

 1. Sikkerhet (biltrafikken)
 2. Uforutsette hendelser
 3. Skader/sykdom

Sondre Amdahl

Min coach. Han har self-supported-rekorden på Kungsleden i Sverige, og god erfaring med lange løp.

 1. Skader
 2. Skader
 3. Skader

Olav Engen

Norges ultrasjef og redaktør av kondis.no.

 1. Åpningsuka. Det er kritisk viktig at det går lett og fint første uka, hvis ikke kan det bli vanskelig å motivere seg videre.
 2. Været. Med mye vind og regn mange dager på rad må kanskje dagsetappene justeres. Ekstrem varme kan også skape problemer.
 3. Skade og sykdom må unngås 27 dager på rad under ekstrem belastning og med løping langs trafikkerte veier. Belastningsskade og trafikkuhell er de største farene.

Carla Molinaro

Hun har den kvinnelige rekorden på UK på langs (LEJOG).

 1. Skader er alltid den største frykten og jeg tror det er uunngåelig på et så langt løp som dette. Når det skjer handler det om å ha det rette teamet rundt deg, om det så er en person i andre enden av telefonlinja som kan hjelpe deg med å løse problemet.
 2. Søvnmangel — du kommer hverken til å sove så godt eller så mye som du normalt gjør, så det å klare å sovne fort på slutten av dagen og bruke mest mulig av fritiden til å sove blir viktig, slik at kroppen kan reparere seg selv.
 3. Å imøtekomme næringsbehovene. Jeg fikk munnsår etter åtte dager med mye påfyll av mat og drikke, så det må du antakelig være forberedt på, men du må likevel fortsette å spise for å komme deg fremover.

Principal consultant at SYSCO and ultra runner. About my life, death, running.

Principal consultant at SYSCO and ultra runner. About my life, death, running.